Radio Netherlands Worldwide

SSO Login

meer inlog mogelijkheden:

Close
  • Facebook
  • Flickr
  • Twitter
  • Google
  • LinkedIn
Home
Donderdag 18 december rnw.nl
 

Let op: dit is een archiefpagina - Klik hier voor de huidige site van RNW

Enter a description of the photo here
afbeelding van Redactie
Map
Hilversum, Nederland
Hilversum, Nederland

Is mijn kind wel Nederlands? Remigratiedeskundige legt alles uit over het Nederlanderschap

Gepubliceerd op : 31 maart 2006 - 9:47 am | door Redactie RNW
Lees meer over:

Els Davids

Els Davids c. RNW
Expertise
Remigratie

Els Davids (1946) richtte tien jaar geleden haar Remigratie Bureau Davids op. "Ik merkte dat het voor mensen die vele jaren in het buitenland hebben gewoond, bepaald niet eenvoudig is om in Nederland weer hun draai te vinden. Allerlei praktische zaken moeten worden geregeld en dat is vaak niet makkelijk. Daarbij komt het emotionele aspect, want je moet vaak ook weer aan Nederland wennen. Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik steeds andere mensen ontmoet en hele bijzondere verhalen hoor. Het zijn ook vaak interessante mensen. Ze hebben een ideaal gehad en hebben risico's durven nemen."

Als uw kind in het buitenland wordt geboren, mag hij of zij Nederlander worden? Hoe wordt dit geregeld? En wat gebeurt er als een kind met een dubbele paspoort volwassenen wordt? Remigratiedeskundige Els Davids legt uit hoe een kind dat buiten Nederland is geboren het Nederlanderschap behoudt.

Een kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit als één van beide ouders Nederlander is. Maar u moet er zelf voor zorgen dat uw kind daadwerkelijk een geldig Nederlandse paspoort krijgt.

Documenten bij aanvraag
Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart voor uw kind of voor bijschrijving van uw kind in het paspoort van de ouder(s) zijn de volgende documenten nodig:
1. Een huwelijksakte van de ouders (zonodig vertaald in/of voorzien van apostille of legalisatie) of een erkenningsakte (zonodig vertaald en/of voorzien van apostille of legalisaties).
2. een geldig paspoort of een nationaliteitsverklaring van de vader of moeder om te kunnen beoordelen of het kind van (een) Nederlandse ouder(s) afstamt.

Toestemming
Voor minderjarigen geldt bovendien dat zij toestemming nodig hebben van de ouder(s) die belast is/zijn met het gezag. Bij de aanvraag kan worden verzocht documenten te overleggen waaruit blijkt wie met het gezag is belast. Bij schriftelijke toestemming moeten tevens de legitimatiebewijzen van de ouder(s) worden getoond (paspoort, Europese/Nederlandse identiteitskaart, of rijbewijs). Wanneer uw kinderen ouder zijn dan 11 jaar, vraagt de medewerker van de afdeling Burgerzaken/Nederlandse vertegenwoordiging naar hun mening over het Nederlanderschap. Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Wetswijziging kinderen van ongehuwde Nederlandse man
Onder de gewijzigde Rijkswet geldt dat een minderjarig buitenlands kind dat op of na 1 april 2003 door een ongehuwde Nederlandse man wordt erkend bij de geboorteaangifte of daarna, niet meer automatisch het Nederlanderschap verkrijgt, zoals vóór 1 april 2003 het geval was. Deze nieuwe regel is ingevoerd om schijnerkenningen te voorkomen.

Een minderjarig buitenlands kind dat vóór 1 april 2003 door een ongehuwde Nederlandse man werd erkend bij de geboorteaangifte of daarna, verkreeg op grond van de toen geldende regels automatisch het Nederlanderschap. Het moet daarbij gaan om een rechtsgeldige erkenning. Als de erkenning niet in Nederland is gebeurd, moet dit dat alsnog naar Nederlands recht erkend kunnen worden. Daar zijn regels voor. Informeer hierover bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u woont.

Hoe krijgt een kind van een ongehuwde Nederlandse man en een buitenlandse moeder wel het Nederlanderschap?
Pas nadat u uw kind na de erkenning gedurende een onafgebroken periode van drie jaar aantoonbaar heeft verzorgd en opgevoed, kan het kind door optie het Nederlanderschap verkrijgen. Heeft u het kind al vóór de erkenning verzorgd en opgevoed, dan telt deze periode niet mee voor de driejaartermijn. De optieverklaring kan alleen tijdens de minderjarigheid van het kind door de wettelijke vertegenwoordiger worden afgelegd.
Vanaf april 2006 zal van deze optiemogelijkheid gebruik kunnen worden gemaakt.

Erkenning van de ongeboren vrucht
Als het buitenlandse kind door een Nederlander wordt erkend vóórdat het is geboren (erkenning van de ongeboren vrucht), dan krijgt het kind bij de geboorte wél automatisch het Nederlanderschap. Het kind hoeft in dat geval niet eerst drie jaar te zijn verzorgd en opgevoed door de erkenner. In veel landen zal het niet mogelijk zijn om bij de plaatselijke autoriteiten een erkenningsakte ongeboren vrucht te laten opmaken, omdat deze mogelijkheid niet in elk land bestaat. Als u in het buitenland woont, kunt u een erkenningsakte ongeboren vrucht laten opmaken bij iedere Nederlandse gemeente (burgerlijke stand) of bij een Nederlandse notaris. Informeer van tevoren welke documenten u moet meenemen.

Wat als mijn kind de dubbele nationaliteit heeft?
(Onderstaande informatie is niet van toepassing op personen die alléén het Nederlanderschap bezitten en in het buitenland wonen.) Op 18-jarige leeftijd mogen de kinderen met een dubbele nationaliteit kiezen welke nationaliteit zij willen behouden. Als gevolg van een wetswijziging op 1 april 2003 kan een volwassene met een dubbele nationaliteit zijn of haar Nederlanderschap verliezen door langdurig verblijf buiten het Koninkrijk der Nederlanden of buiten de Europese Unie. Deze regeling is alleen van toepassing als de persoon in kwestie gedurende die tien jaar tenminste één en dezelfde vreemde nationaliteit bezat. Het geboorteland van de Nederlander speelt daarbij geen rol. Voor Nederlanders die op 1 april 2003 een dubbele nationaliteit bezaten en die op dat moment buiten het Koninkrijk der Nederlanden en buiten de Europese Unie woonden, is de tienjaartermijn gaan lopen op 1 april 2003.

Verlies Nederlanderschap voorkomen
Het verlies van het Nederlanderschap kan voorkomen worden door tenminste één jaar hoofdverblijf te hebben in het Koninkrijk der Nederlanden of de Europese Unie. Een andere optie is om een Nederlands paspoort of verklaring omtrent bezit van het Nederlanderschap verstrekt te krijgen, vóórdat de termijn van tien jaar afloopt (dus vóór 1 april 2013). Op de dag dat het paspoort of de verklaring omtrent bezit van het Nederlanderschap is afgegeven, begint een nieuwe termijn van tien jaar te lopen. 

Ontvang je het gratis WereldExpat magazine nog niet?
Meld je dan nu aan. Dan sturen we het in het vervolg naar je e-mailadres.

  • ©
  • ©

Reacties en discussie

Frank schil 3 mei 2013 - 6:57 pm / Spanje

Hallo.
Iedereen die een beetje onderzoek heeft gedaan ion deze informative vinden op de website van rijksoverheidnl
De informatie in deze site is niet compleet!!!

Maar zodra he geval afwijkt Dan wat daar instaat, heb je gelijk een probleem.

Mijn geval was nergens beschreven en ik moest navraag doen bij de nederlandse ambasade.

Voor mensen die dit probleem ook hebben.

Geluk had ik niet, ik was getrouwd met een vrouw uit rusland en dat liep helemaal fout. Uiteindelijk uitelkaar gegaan en de scheiding was ingezet. Ik had al contact met een vrouw uit ecudor. afijn om een lang verhaal kort te houden srong de vonk over toen we voor het eerst ontmoette, dat was heelkort nadatik uitelkaar was van mijnnex.
Na een jaartje besloten we samen te wonen en kort daarna waren we in blijde verwachting, zeer gewild maar een beetje vlug inderdaad.

Het probleem was dat haar ex ergens in de wereld was, geen contact en een scheidng ingezet had. Dat soort scheidingen duren volgens ecuadorianse wet minimaal 3 jaar.

Geluk had ik niet aangezien mijn ex alles uit de kan probeerde te halen en mijn scheiding meer dan 3 jaar geduurd heeft.

Inmiddels was mijn zoon geboren, terwijl we beide nog volgens de wet getrouwd waren met ik mijn ex en zij met haar ex. Maar we hadden inmiddels en zoon samen.

En dat is een problem, een groot probleem, want de wet voorziet niet in dit soort gevallen.

Om onze zoon de nederlandse nationaliteit te geven moet ik met mijn familie naar nederland gaan en aan de rechter de nationaliteit vragen. Geen andere manier mogelijk.

Ik heb dit toen laten uitzoeken door de ambasade in Madrid waar ik het geluk had dat daar Mvr Ahouse werkt en een specialistis op dat gebied.

Voorts wil ik er op wijzen dat de wet in 2009 weer is aangepast en het aanvragen van de nerlanderschap voor kinderen iets makkelijker is nu.
Daardoor komt de wet van 2003 te vervallen, wat ik erg goed vind.
Deze link legt het exact uit.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/vraag-...

veel suc6 iedereen.

gompel 14 april 2013 - 10:35 pm / suriname

hallo mevrouw.
ik ben in nederland gehuwd met een nederlander waaronder ik twee kinderen hebt.maar mijn oudste zoon is door mijn erkent maar de ambasade vraagt naar een dna test maar kan het niet overleggen omdat hij niet de biologische vader is maar de twee die hebben wel natoinaliteit
heo moet ik verder ik woon in suriname.graag hulp.

rembert halsema 27 maart 2013 - 6:53 pm / brazilie

Ik ben nederlander en woon al 8 jaar gelukkig samen met een braziliaanse in brazilie en twee jaar geleden zijn we getrouwd. Binnenkort keer ik terug naar nederland om te gaan werken want het lukt me niet om een goed inkomen te krijgen hier. Het is de bedoeling dat mijn vrouw ook naar nederland komt als ik een baan en een woning heb in Nederland. Nu wil ik u vragen welke documenten ik nodig heb om in nederland aan de ind te tonen.
Over de mvv voor mijn vrouw heb ik al alle informatie maar ik wil graag weten welke documenten ik bijvoorbeeld moet laten vertalen of legalisren, ik woon nu nog in brazilie en wil graag goed voorbereid terugkeren in nederland. Bij voorbaat dank voor de informatie, met vriendelijke groet Rembert Halsema.

Wiyan 4 maart 2013 - 1:49 pm / Nederland

ONGEHUWD VADER VAN EEN SPAANSE DOCHTER.

Zou iemand mij kunnen helpen met wat ik moet doen met het volgende probleem t.w.

Ik heb een aantal jaren in Spanje gewoond en gewerkt. Ik heb een Spaanse vriendin leren kennen en hebben samen een schat van een dochter gekregen. Ze werd geboren in februari 2005. De relatie met mijn vriendin liep stuk en ik ben noodgedwongen door de Spaanse crisis teruggegaan naar Nederland. Ik woon en werk nu gewoon weer in Nederland. Minimaal 2 keer per jaar bezoek ik mijn dochter in Spanje en heb verder goed contact met de moeder van mijn dochter en haar familie.
Bij de geboorte heb ik destijds verzuimd om voor haar het Nederlandschap aan te vragen en nu heeft ze dus geen Spaans en Nederlands paspoort. En nu komt mijn probleem. Ik zou graag mijn dochter een keer voor een paar weken naar Nederland willen halen. Als ik op bezoek ben in Spanje wil ik haar meenemen naar Nederland en na een paar weken vakantie (hier in Nederland) vlieg ik weer met haar terug naar Spanje. Hoe kan ik aan de juiste documenten (paspoort) komen. Moet en kan dat hier in Nederland of moet dat in Spanje gebeuren en waar en bij wie??? Uiteraard gaat alles in overleg en met toestemming van de moeder van mijn dochter. Overigens zijn wij nooit getrouwd en ben ik dus ongehuwd Vader.

Uw reacties zie ik met veel belangstelling tegemoet.

Pascal 4 maart 2013 - 10:43 am

Ik ben Nederlander (geboren te Nijmegen en geïmmigreerd naar Zuid-Afrika)in 1983)en heeft een Nederlandsche paspoort. Wonen nouw in Zuid-Afrika met mijn vrouw (Zuid-Afrikaans) en 2 kinderen. Wil voor mijn 2 kinderen (4 en 5 jaar) Nederlandsche paspoorten aanvragen. Welke procedure moet ik volgen.

survivor 24 juni 2013 - 10:38 pm / zweden

hoi hoi,
je moet eigenlijk naar nl ambasade gaan met een huwlijke akte en een geldige passport van jouw plus geborte akten voor de kinderen en een foto voor elk kind en moeten zelf ook daar zijn !! zo heb ik ook gedaan en was alles in orde!

Anonymous jim 21 februari 2013 - 2:18 am / Frankrijk

Ik ben nederlander getrouwd met een nl vrouw maar sinds kort krijg ik een kind van een vriendin de zij studeert in frankrijk. in het geboorteakte Het kind werd geregistreerd op mijn naam krijg hij ook het NL nationaliteit

Anonymous 6 februari 2013 - 4:19 pm / Nederland

Hoi Els,ik was getrouwd in Gambia,mijn man had de nederlandse nationaliteit hij heeft me naar nederland gebracht en ik kreeg een verblijfsvergunning.we kregen kort daarna samen 2 kinderen maar het verliep niet helemaal soepel tussen ons ik ben uit huis geplaatst met de kinderen in een blijf van mijn lijfhuis,mijn man is gevlucht naar Gambia.in Gambia is het zo geregeld dat we getrouwd waren in de moskee,dus niet duidelijk in een systeem of op papier dat ik kan aantonen,ik wil graag het gezag over mijn kinderen maar mijn vraag is nu of ik kan aantonen dat we getrouwd waren en daar al het gezag had.
Dankjewel

Lob 6 januari 2013 - 12:15 am / Nederland

Ik heb sinds 9jaar Nl Nationaliteit ,ik heb een kind 12jaar oud die in marokko gebooren en woont. Hij kan automatish Nl Nationaliteit krijgen??hoe kan ik het aanvragen???en welke papiers heb ik nodig voor??.

Anonymous 28 september 2012 - 4:15 pm / Nederland

hallo els
mijn vriendin woont al een tijd in de uk heeft twee kinderen is nooit gehuwd geweest hebben de kinderen bij deze recht op een nederlands paspoort en zijn hun nederlandse burgers

Wouter 28 juni 2012 - 9:08 am / Nederland

Beste Ton & Els,

Ik ben een 27 jarige Nederlander afkomstig uit Deventer. Ik woon al bijna 5 jaar in Thailand. Sinds 4 jaar heb ik een Thaise vriendin. We zijn nog steeds niet getrouwd, maar wel toe bereid, het is er gewoonweg nog niet van gekomen. Mijn vriendin is nu slechts 1 maand zwanger. Ik (en mijn vriendin gaat ermee akkoord) wil heel graag mijn ongeboren kind Nederlandse burgerschap meegeven en dus in het bezit brengen van een Nederlands paspoort. we zouden het helemaal fijn vinden als we ons kind een Nederlands (en Thais) paspoort kunnen geven (dubbele nationaliteit?). Hiermee willen we alle moeilijkheden die wij ervaren hebben, ons kind besparen. Magoed, het Nederlands staatsburgerschap/paspoort is nu even het belangrijkst. Ik doe mijn best om te onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn en wat we het beste kunnen doen. maar ik raak nogal verwart met de verschillende uitspraken en statements. zo lees ik b.v. :

'Op 1 januari 2012 trad het gewijzigd externe link: Consulair Besluit van 22 november 2011 in werking. Sinds die datum kunt u geen kind of ongeboren vrucht meer erkennen op een Nederlandse ambassade.' 'Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap (gvv) is een laatste redmiddel om een familierechtelijke band tot stand te brengen tussen de biologische vader en het kind. Een moeder en een kind kunnen het vaderschap laten vaststellen door de rechtbank. '

Wat betekent dit voor ons? Ik kan niet meer slechts een bezoekje brengen samen met mijn zwangere vriendin bij de ambassade? Moet ik nu zsm samen met mijn vriendin naar Nederland toe reizen om de erkenning en gerechtelijkheid vast te stellen?

Mijn vriendin is voor haar werk al wel in Europa geweest, maar nog niet in Nederland. ook is mijn familie meerdere malen op bezoek geweest en kunnen wij formeel/informeel aantonen dat het om een daadwerkelijke relatie gaat. We zijn beide nog nooit eerder getrouwd geweest en we hebben ook geen kinderen van een eerdere relatie. (het viel me op dat de autoriteiten erg bang zijn voor fraude, vandaar dat ik jullie dat duidelijk laat weten!)

Dus... ik zit nu in Bangkok met mijn Thaise (ongehuwde) Thaise vriendin die 1 maand zwanger is. Hoe geef ik mijn ongeboren kleine een Nederlands paspoort (1e prioriteit).. dan wel een Nederlands en Thais paspoort / dubbele nationaliteit (2e prioriteit) ?

ps We zijn van plan om later in Nederland een huis te kopen. Mijn vriendin is bereid om een langdurig visum aan te vragen. danwel Nederlands burgerschap.

Jullie mogen mij ook via email benaderen, en ik meer dan bereid om een vergoeding te betalen voor jullie expertise en service. Ik vindt het geweldig wat jullie doen!

Met vriendelijke groet,

Wouter

Anonymous 29 mei 2012 - 8:31 pm / Suriname

Ik, een geboren Surinaamse en wonend in Suriname (met dus ook surinaamse nationaliteit)heb een zoon van 12 jaar die niet biologisch van mij is. Z'n vader (Surinaamse afkomst maar als het goed is Nederlandse nationaliteit)wonend in Nederland heeft hem nooit erkend etc. Het kind heeft dus mijn naam. Nu wil ik de biologische vader verplichten hem te erkennen en hem naar Nederland te halen. Is dit mogelijk en hoe? Wat voor papieren zijn hier voor nodig en kunt u mij eventueel doorverwijzen als ik hier verkeerd zit.

Anonymous 28 april 2012 - 10:53 pm / Koerdistan(irak)

Dag,
Ik had een vraag, Mijn man woont zelf in het buitenland, nog niet zo lang zijn wij getrouwd, en ik vroeg mij af als ik kinderen wil krijgen kan ik dan gewoon in nederland bevallen ondanks dat ik hier uitgeschreven ben , is het dan ook mogelijk dat ik mijn man hier kan halen zo dat hij bij de geboorte aanwezig kan wezen, Hij heeft alleen geen nederlandse nationaliteit.

Anonymous 26 april 2012 - 2:56 pm / kurdistan irak

ik woon in kurdistan irak binnen kort krijg ik een kind en wordt hier geboren ik heb zelf NL nationaliteit .. welke papieren heb ik nodig zo dat mijn kind later ook een NL nationaliteit krijgt ?

ayse 1 april 2012 - 2:50 pm / turkije

ik heb zelf een nederlandse paspoort ben nu 8 maanden zwanger en krijg binnen kort een dochter maar me bevalling zal in turkije gebeuren me man is zelf een turkse kan me kind ook een nederlandse paspoort krijgen? zo ja hoe moet ik dat regelen?

Rudolf Mostert 27 oktober 2011 - 11:57 pm / Nederland.

Mijn naam is Rudolf Mostert. Ik ben een Nederlandse man, gescheiden, alleenstaande vader van twee zoons, 15 en 16, uit dat eerste huwelijk, over wie ik de zorg heb en die dus bij mij wonen. Sinds 2008 heb ik een nieuwe vriendin die (vooralsnog) in Venezuela woont. Zelf woon ik Vlaardingen. Op 26 maart 2011 kregen we een zoontje en ik ben een tijdje later naar Venezuela gekomen om samen met mijn vrouw de geboorteaangifte bij de Venezolaanse autoriteiten te regelen. Op de Spaanstalige geboorteakte (waarvan ik een copietje heb), worden mijn naam, als aangever van de geboorte, en die van mijn vriendin duidelijk, met adres en al, vermeld. Het kind staat op de akte vermeld als Justin Santiago Mostert Agrela. Wat mij overigens opvalt in deze naam is dat het kind met voornamen Justin Santiago, twee achternamen draagt, namelijk die van mij 'Mostert' en die van mijn vriendin 'Agrela'. Daar stelde mij partner namelijk prijs op. Toch vraag ik me af of dit volgens Nederlands recht geoorloofd is en zo ja, of deze geboorteakte voldoende is en daardoor automatisch als erkenning van de vader kan gelden. Zo niet, moet er dan nog een aparte erkenningsakte worden opgemaakt en kan met een uiteindelijke erkenning automatisch een Nederlands paspoort voor het kind worden aangevraagd? Reden van mijn vraag is het volgende.
Ik zal een stukje citeren uit de tekst van Els Davids.
'Hoe krijgt een kind van een ongehuwde Nederlandse man en een buitenlandse moeder wel het Nederlanderschap?
Pas nadat u uw kind na de erkenning gedurende een onafgebroken periode van drie jaar aantoonbaar heeft verzorgd en opgevoed, kan het kind door optie het Nederlanderschap verkrijgen.'
Is deze optiemogelijkheid die hier wordt genoemd niet achterhaald, tekst is namelijk uit 2006.
Ik heb namelijk gelezen op rijksoverheid.nl het volgende hierover¨

Nederlandse nationaliteit door erkenning vader

Het kind van een ongetrouwde niet-Nederlandse moeder krijgt niet de Nederlandse nationaliteit. Totdat een man het kind erkent, heeft het (voor de wet) geen vader. Het kind wordt Nederlander als:
Een Nederlandse man het kind erkent voor de geboorte of voordat het 7 jaar wordt. Dat kan op het gemeentehuis in Nederland of in het buitenland. Zodra het kind erkend is, krijgt het kind de Nederlandse nationaliteit. Deze regel geldt sinds maart 2009.
Zie http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/nation...

Chico 17 oktober 2011 - 11:31 am / Nederland

IK woon al 27 jaar in nederland en vorige jaar vroeg ik de Nederlandse nationaliteit. Mijn vraag is ik heb een dochter van 4 jaar en die woont in Marokko. Kan ik nu voor haar de Nederlandse nationaliteit aanvragen?

Sander Lientjes 12 oktober 2011 - 2:00 am / Nederland

Ik heb een thaise vriendin die nu 3 maanden zwanger is.
We zitten in de begin fase qua relatie maar zeker is dat ik haar nu wil laten overkomen naar nl. Voor nu kan ik alleen een visum 90 dagen voor haar regelen en geen MVV dit omdat zij voor nu nog niet in staat is de verplichte inburgings cursus welke verplicht is bij het verkrijgen van een MVV kan halen. Nu zal ons kind in alle waarschijnlijkheid in Thailand worden geboren. Hoe nu verder?? wat moet ik regelen?? wil graag dat ons kind een nederlanse nationaliteit (paspoort) krijgt. Hoop op veel reacties alvast bedankt

juanita 6 oktober 2011 - 4:07 pm / Nederland

ik heb ook een vraag? Ik ben in nederland geboren maar heb spaanse nationaliteit, maar mijn dochter is inmiddels al 22 jaar en wil graag nederlandse paspoort, zij is ook in nederland geboren, heb zij ook de recht om een nederlandse paspoort te krijgen. want bij de gemeente zeggen ze dat ze 800,00 euro moet betalen en als atochtoon lijkt me dat raar. ik ben getrouwd met een lieve nederlandse man, maar mijn dochter wil graag ook de achternaam van mijn man nemen. En volgens de gemeente kan dat niet omdat ze geen nederlandse paspoort heeft, dat moet ze eerst nog hebben en daar naast mag ze nog eens 500,00 betalen voor zijn achternaam.

Help me! wat moet ik doen!

embida 13 augustus 2011 - 9:52 pm / holland tunesie

hoi els,
ik heb een vraag die ik graag prive zou stellen maar hoe is je email adres?
embida

Anonymous 10 maart 2011 - 11:44 pm / NL

Hallo Els,
Wij (van origine)nederlandse ouders hebben onze zoon ter wereld mogen zien komen tijdens ons korteverblijf in Oostenrijk. Hij heeft een NL ID-bewijs. Zou hij in de toekomst, uit eigen wil, nog een oostenrijkse nationaliteit kunnen aanvragen? En dus daarmee een dubbbele nationaliteit bezitten. tevens wil ik weten of hieraan (dubbel nationaliteit) nog voorwaarden in de betreffende landen aan verbonden zijn.

Anonymous 2 maart 2013 - 11:41 am / Nederland

Beste,

Ik ben op zoek naar informatie over bevallen in het buitenland, in dit geval Oostenrijk.
Mag ik zo vrij zijn om te vragen hoe het praktisch is verlopen?
Hoe hebben jullie de geboorteaangifte gedaan? , moest dat bij de desbetreffende gemeente in Oostenrijk?
en welke documenten waren er nodig?

Uw advertentie is alweer een tijd geleden. Toch zou ik het zeer op prijs stellen als u uw ervaring wilt delen.

Vriendelijke groet,
Wasso

Ton Bakker 23 maart 2011 - 4:07 pm / NL

Als hij uit vrije wil de Oostenrijkse nationaliteit aanneemt, verlies hij de NL nationaliteit.Als hij door geboren worden in Oostenrijk de nationaliteit had gekregen, dat hij dubbele nationaliteit mogen houden.

Anonymous 10 november 2010 - 4:54 pm / Duitsland

Hallo Els,
Ik en mijn vriend (beide NL nationaliteit) wonen in duitsland. Nu willen we heel graag een kindje, maar we willen wel graag dat dit ook de NL nationaliteit krijgt. Krijgt het dan automatische de NL nationaliteit omdat wij zelf die nationalitiet hebben of krijgt het een dubbele nationaliteit?

Ton Bakker 23 maart 2011 - 4:15 pm / nl

Daar JIJ Nederlands bent, krijgt de baby automatisch NL Nationaliteit, maar laat je vriend ook voor de geboorte de baby erkennen[erkennen ongeboren vrucht].Ik weet niet of de kleine de Duitse nationaliteit er gratis bij krijgt.

Anonymous 15 augustus 2010 - 5:58 pm / USA

Is een persoon die in Nederland geboren is , maar niet-nederlandse ouders heeft (die legaal in Nederland waren) automatisch nederlander?

Dezefde vraag, als nu de ouders illegaal in Nedrland waren tijdens de geboorte?

Ton Bakker 23 maart 2011 - 5:02 pm / NL.

In NL krijg je niet door geboorteland de nationaliteit maar door ouders, in beide gevallen is het dus nee.Afhankelijk van de duur van verblijf is naturalisatie van jullie 3 en wel mogelijk.

pekasu 8 augustus 2010 - 1:26 pm / Thailand

Hallo Els
Ik woon in Thailand met mijn Thaise vrouw en we hebben een kind van 9 maanden.
Mijn dochter heeft het Thaise en Nederlandse paspoort en we willen op familiebezoek in Nederland voor een paar weken.
Mijn dochter kan met het Nederlands Paspoort Nederland in maar als ze terug gaat kan ze dan het Thasie paspoort tonen op het vliegveld in Bangkok.
Of hoe werkt dat nu eigenlijk ze kan het thaise tonen maar dan heeft ze een visum nodig tuurlijk.
Ze kan het Nederlandse tonen en ook bij terugkomst dan komt er een stempel in maar als ze ooit haar paspoort vragen dan laat ze haar thaise tuurlijk zien.

Ton Bakker 23 maart 2011 - 5:14 pm / NL

Heel herkenbaar geval, in beide gevallen loop je vast.Je kunt namelijk door de controle op het paspoort vastlopen;
1]reis heen met NL , terug Thais;dan kun je in bijv Bangkok de vraag verwachten; er staat geen visum voor NL in het paspoort.Ligt er ook aan of in Thailand dubbele nationaliteit is toegestaan. Je laatste opmerking rammelt ook, want dan zou ze een visum in NL paspoort moeten hebben voor Thailand.
En dat lijkt me het handigst om niet om problemen te vragen; in NL een visum voor Thailand aanvragen, is geen probleem.
Maar nogmaals, het hangt er helemaal vanaf of dubbele nationaliteit in Thailand is toegestaan.
Bij ons is het vergelijkbaar; onze zoon in NL geboren, is voor Chinese wetgeving Chinees, hij heeft geen Chinees paspoort, en moet dus een visum hebben.Mijn vrouw is genaturaliseerd, maar heeft ook wel een chinees paspoort. En in China is dubbele nationaliteit dus beslist niet toegestaan.
Op zich krom, want onze zoon, met zijn NL paspoort, is voor Chinese wetgeving Chiness, en bij problemen, zit je in de boor, want de NL ambassade kan dan niks voor hem doen.

Anonymous 9 september 2010 - 7:47 pm / Egypte

Wij zijn woonachtig in egypte dus weet niet of het hetzelfde werkt. Onze dochters zijn 3 en 1. Als we van Egypte naar nederland reizen dan checken we op het vliegveld in egypte in met het egyptische paspoort. Als we aankomen in nederland dan tonen we het nederlandse paspoort (anders heb je een visum nodig in nederland). Als we weer terugreizen doen we weer hetzelfde. Op nederlands grondgebied het nederlandse tonen en in egypte het egyptische. Als we het egyptische in nederland zouden tonen dan zou nederland een visa moeten hebben en omgekeerd wil egypte een visa hebben van een nederlander. Door beide paspoorten te gebruiken vermijden we dit. Wellicht werkt het hetzelfde in Thailand.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Aanbevolen video's

Tegenstanders wietpas aan winnende hand
De wietpas die het kabinet op 1 mei invoerde in de zuidelijke provincies...
Gevangen in het verkeerde lichaam
Geboren worden in het lichaam van een meisje terwijl je eigenlijk een...
Vietnam trekt steeds meer buitenlandse investeerders
De meeste landen in Azië die in naam communistisch zijn, vertonen...